Maurice Den Boer

Allure van een Oscar – Bronzen beeld in opdracht

Eind maart werd de vierde editie van de Sterkste Schakel-verkiezing georganiseerd door Driesteden Business, bekroond met de uitreiking van de bijbehorende awards aan de vijf meest klantgerichte bedrijven in de regio Stedendriehoek, Lochem, Raalte en Noord-Veluwe.

Een kennismaking met Maurice Den Boer, de beeldend kunstenaar die het beeldje en de plaquettes ontwierp.


Bronzen beelden vormen de kernactiviteit van 42-jarige Maurice Den Boer, die tijdens zijn studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam in aanraking kwam met het bronsgieten. Na zijn afstuderen startte hij met collega’s een eigen bronsgieterij. Momenteel werkt hij vanuit het Drentse Zwinderen, waar zijn galerie, werkplaats en atelier zijn gevestigd en hij ook bezoekers ontvangt en workshops bronsgieten geeft. Het uitzonderlijke aan Den Boer is dat hij het hele proces in eigen beheer heeft: van het gieten en lassen tot het smelten en uitgieten.

De zogeheten AVIATOREN-collectie vormt de hoofdmoot van zijn vrije werk, geïnspireerd door de verhalen van Ovidius. “Het thema is vaak de mens die met zijn onuitputtelijke ambitie en overmoed zijn gegeven situatie wil ontstijgen en altijd naar iets hogers probeert te streven”, verklaart hij. “Dat sloot perfect aan bij de zesdelige dramaserie Icarus van de NPO over prominente Nederlanders die pijnlijk onderuitgegaan zijn. Vandaar dat een van mijn grotere beelden – Wings of Wax – daarin als rekwisiet werd gebruikt.”

Meer in het algemeen is Den Boer gefascineerd door de mens en diens anatomie, spieren en beweging. Ook maakt hij bronzen paardenbeelden. De beelden zijn te vinden in kunstgalerieën en op (internationale) kunstbeurzen. Prijzen variëren afhankelijk van het formaat van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s.

“Het gaat immers om de meest klantgerichte ondernemer, de sterkste schakel, daar hoort trots bij”

Ruim tien jaar geleden kreeg Den Boer de vraag of hij een trofee kon maken voor een ondernemersverkiezing van Rijnstreek Business. “Het moest een beeldje worden met de allure van een Oscar, dat winnaars hoog konden houden. Het gaat immers om de meest klantgerichte ondernemer, de sterkste schakel, daar hoort trots bij”, vertelt hij.

Toen Driesteden Business drie jaar geleden startte met de Sterkste Schakel-verkiezing, kreeg Den Boer opdracht van uitgever Pieter van de Mosselaar voor eenzelfde beeldje en plaquettes. De fijne detaillering en fragiele onderdelen van de Sterkste Schakel Trofee zijn kenmerkend voor de beelden van Den Boer. “Herkenbaarheid van mijn werk is belangrijk, dat is toch je merk als kunstenaar.”

Bron:
Tekst: DriestedenBusiness Foto: Maurice Den Boer

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.