Maurice Den Boer

Bronsgieten á cire perdue

Cire Perdue | Bronsgieten in het kort | Maurice Den Boer

De beelden van Maurice worden gegoten volgens de  cire perdue methode, oftewel de verloren was methode. Bijzonder is dat Maurice als beeldhouwer alle aspecten van het proces beheerst en een jarenlange ervaring heeft met het gieten van zijn eigen beelden.
Beelden van brons kunnen worden gemaakt door het materiaal te smelten en dan in een vorm te gieten. Het maken van een gietvorm is een ingewikkeld proces, waarvoor verschillende methodes zijn. De meest voorkomende methode van het bronsgieten is het ‘cire perdue gieten‘ oftwel ‘de verloren wasmethode‘.

Wasmodel

Het begint allemaal met een wasmodel. Bij het bronsgieten wordt vaak een model van was gebruikt, met daaromheen een vuurvaste massa. Op het model zitten enkele gietkanalen en ontluchtingskanalen. Via deze kanalen kan de gesmolten was naar buiten lopen bij het uitstoken van de vormen. Daarna worden de holle ruimten via dezelfde gietkanalen volgegoten met het verhitte, vloeibare brons. Het brons is ongeveer 1180 graden Celsius wanneer het geschonken wordt. De beelden van Maurice worden in de hoogste kwaliteit brons gegoten speciaal geschikt voor kunstobjecten. Na het gieten is het beeld nog lang niet klaar. Als een bronzen beeld uit de mal komt heeft het een ‘giethuid‘. De giethuid is een doffe korrelige laag aan de buitenkant, die ontstaat doordat het vloeibare brons een chemische verbinding aangaat met de mal. Nu pas begint het echte werk!

De giethuid en alle oneffenheden kunnen worden weggeborsteld, geschuurd en geslepen. De gietkanalen moeten worden verwijderd met een slijptol en een freesmachine en daarna kan de beeldhouwer het resultaat nog bijwerken door het oppervlak met beitels en ponsjes te bewerken, dit is het ciseleren. Een zeer arbeidsintensief proces waar veel vakmanschap en ervaring voor nodig is.

Als laatste stap kan men de kleur van het beeld bepalen door het metaal te patineren met verschillende zuren. Ook dit is een belangrijke stap. De AVIATOREN en ook de andere beelden, zoals de bronzen ijsvogel, worden langzaam in lagen opgebouwd totdat de perfecte patina ontstaat.

 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.